Sumber: Resepi Sendiri
Bahan-bahan
1/2 ikat sawi (sawi putih/ HK)
3 ekor ikan Selayang / Kembong
1/2 camt lada hitam yg ditumbuk halus
2 ulas bawang putih ditumbuk kasar/ hiris nipis
3 ulas bawang merah ditumbuk halus
1/2 labu bawang besar dimayang
1 biji lada hidup dihiris nipis
Sedikit Ajinomoto
1 camt garam (secukup rasa)
1 camb minyak masak (secukupnya)
Cara-cara:
- Ikan dibersihkan dan disiang. Ambil isinya sahaja dan ditumbuk hingga lumat. Setelah lumat gentelkan bulat-bulat seperti fish ball.
- Bersihkan sawi dan potong ikut kesukaan anda,
- Panaskan minyak di dalam periuk untuk menumis dan masukkan bawang merah, lada hitam dan bawang putih yang telah ditumbuk ke dalam kuali. Tumis sehingga naik baunya.
- Setelah naik bau, masukkan air secukupnya. Masukkan juga ikan yang digentel tadi dan masak hingga air mendidih. Masukkan juga bawang besar serta lada hidup yang telah dimayang.
- Setelah air mendidih, masukkan sawi dan sedikit aji.
- Tunggu sehingga sawi masak dan sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment