Himpunan Resepi

Blog ini menghimpunkan resepi-resepi dari pelbagai sumber untuk maafaat semua orang . Kredit diberikan kepada pemilik asal resepi.

ANDA MUNGKIN MINAT?

06 June

Lempeng Nyiur

Lempeng Nyiur



Makanan Tradisi Terengganu

Bahan-bahan:

1 kg tepung gandum
1 biji kelapa muda diparut
Garam secukup rasa
Air secukupnya


Cara Membuat:


1. Gaulkan tepung gandum, kelapa parut dan garam di dalam satu bekas.
2. Campurkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan sebati dan jangan terlalu cair atau terlalu pekat.
3. Panaskan kuali leper dengan sedikit marjerin.
4. Masak adunan mengikut saiz yang dikehendaki.
5. Balik-balikkan dan masak sehingga kekuningan.


Sumber: Majalah Rasa Januari 2003

No comments:

Post a Comment