Bagi siapa yang suka bahagian perut dan paru mesti cuba, tambah-tambah musim raya korban ni.
Resepi seperti berikut:
Bahan-Bahan
perut paru
bawang holand
bawang merah
bawang putih
tomato*
kacang panjang*
tomato*
belacan
daun kesum*
air limau nipis
cili padi*
air asam jawa
garam
ajinomoto
gula
Cara-caranya
-Rebus perut/paru dengan asam keping selama sejam @ 40 minit, kalau pakai periuk noxxa lagi cepat
-Bakar bawang merah, bawang putih dan belacan
-Tumbuk kasar bawang merah, bawang putih dan belacan yang dibakar tadi.
-Potong dadu @ kecil2 bahan yang di tanda * diatas
-Ambil air rebusan perut paru tadi dan masukkan bahan yang ditumbuk dan letak sedikit air asam
jawa dan air perahan limau dan hirisan daun kesum. Perasakan air asam dengan sedikit garam, gula dan ajinomoto.
-Kemudian potong perut dan paru tdi dan campurkan ke dalam air asam tadi.
Perkongsian oleh: Nur Ayunie di group Mahn
No comments:
Post a Comment