Himpunan Resepi

Blog ini menghimpunkan resepi-resepi dari pelbagai sumber untuk maafaat semua orang . Kredit diberikan kepada pemilik asal resepi.

ANDA MUNGKIN MINAT?

06 June

PAUNG GORENG

PAUNG GORENG


Makanan Tradisional Terengganu




Bahan-bahan:

1/2 kg tepung pulut
½ cawan tepung gandum
400 ml air
sedikit garam
minyak untuk menggoreng terendam

Bahan Inti
5 ekor ikan selayang
5 ulas bawang merah [hiriskan]
1 cawan santan
3 cm halia [hiris]
1 sudu kecil halba
1 sudu kecil gula
garam secukupnya



Cara membuat:

1. Ikan direbuskan dan sejukkan.
2. Ambil isi ikan dan hancurkan.
3. Masukkan semua bahan dalam kuali dan masakkan sehingga agak kering. Sentiasa kacau supaya tidak hangit.
4. Gaulkan tepung pulut dan tepung gandum bersama air.
5. Ambil sedikit dan bulatkan. Masukkan inti ikan dan bulatkan semula.
6. Gorengkan dalam minyak yg banyak dengan api paling perlahan (kerana mudah meletup).
7. Bila nampak keperangan angkat dan toskan minyak.

No comments:

Post a Comment